Waarom nalaten?
Je nalatenschap wordt ingezet voor de verwerving en het beheer van waardevolle natuurgebieden, bijvoorbeeld de aankoop van een bosgebied en ook het materieel om dat goed te beheren. Ook het onderhoud en openstellen van onze natuurgebieden vraagt heel wat financiële inspanningen. Denk aan het onderhoud en plaatsen van plankenpaden, zitbanken, wegwijzers, infoborden en vogelkijkhutten.
Op die manier zorgen we er samen voor dat bedreigde dieren en planten een veilige thuis krijgen en dat iedereen de natuur volop kan beleven. Nu en in de toekomst.
Als erflater voor de natuur kan je zelf kiezen waarvoor je nalatenschap wordt ingezet. Of het nu voor de algemene werking is of heel specifiek voor je favoriete natuurgebied.
Schrijf jouw liefde voor de natuur in je testament
De overheid stimuleert het schrijven van een testament voor een goed doel, zoals de natuur, door geen erfbelasting te heffen op de waarde van het legaat. Dit is goed nieuws, zowel voor de natuur als voor jou, omdat jouw volledige bijdrage ten goede komt aan de natuur.
Veelgestelde vragen
Is een testament schrijven alleen zinvol voor mensen met veel geld?
Nee, een testament schrijven is niet alleen zinvol voor mensen met veel geld. Ongeacht je financiële situatie kan een testament helpen om je wensen en voorkeuren met betrekking tot je nalatenschap vast te leggen.
Ben ik niet te jong om een testament te schrijven?
Nee, een testament is niet alleen bedoeld voor oudere mensen. Zelfs op jonge leeftijd is het verstandig om een testament op te stellen om je wensen en voorkeuren met betrekking tot je nalatenschap vast te leggen.
Is een testament alleen relevant als je geen kinderen hebt?
Nee, een testament is niet alleen bedoeld voor mensen zonder kinderen. Zelfs als je kinderen hebt, kun je volgens de Vlaamse wetgeving een testament opstellen om je nalatenschap te regelen en specifieke instructies te geven over de verdeling van je bezittingen.
Moet ik eerst naar de notaris ? Of neem ik eerst contact met Natuurpunt ?
Voor het opstellen van een testament kun je eerst contact opnemen met Natuurpunt. Onze contactpersoon kan je adviseren en begeleiden bij de zoektocht naar het juiste project of interesse bij onze uitgebreide werking. Natuurpunt kan je ook informatie geven over het opstellen van het testament. Het is aan te raden om nadien met je ontwerp naar een notaris te gaan, om het te laten registreren in het Centraal Register der Testamenten. Zo kunnen je testamentaire erfgenamen, na overlijden, tijdig weet krijgen van het bestaan van je testament.
Kan ik een testament nog wijzigen?
Een testament is niet onherroepelijk en kan worden gewijzigd zolang je nog in leven bent en wilsbekwaam bent. Als je veranderingen wilt aanbrengen in je testament, kun je dit doen door een nieuw testament op te stellen of een aanvulling op je bestaande testament te maken. Het is belangrijk om deze wijzigingen ook weer via een notaris te laten registreren om ervoor te zorgen dat ze rechtsgeldig zijn.
Wij helpen je graag
Denk je er aan om een testament te maken voor de natuur die je liefhebt, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Neem dan vrijblijvend en in alle vertrouwen contact op.
Ik denk graag met je mee.
Joost Verbeke
mail: [email protected] of bel: 015 29 72 49 - 0477 20 47 27
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief