HOUTDUIF EN TURKSE TORTEL

Deze twee vogels zijn het hele jaar in België te vinden. Je kan ze altijd op een rustige plek spotten. Let goed op hun opvallende kenmerken en unieke geluiden. 

VOGELPASPOORT

We zetten even kort de belangrijkste kenmerken van de houtduif en de Turkse tortel op een rij.

Merk je al een verschil tussen beiden? 

 
Afbeelding
Soortenpasspoort: Houtduif
SNUIT
Afbeelding
Soortenpasspoort: Turkse Tortel
SNUIT

WAT IS HET VERSCHIL?

De houtduif is donkerder en dikker dan de Turkse tortel. Ze hebben allebei een nekband. Die van de houtduif is een witte vlek, terwijl die van de Turkse tortel een zwarte streep is.

Bekijk deze video om nog meer over de houtduif en Turkse tortel te ontdekken! 

DE SAMENVATTING

Afbeelding
Houtduif
SNUIT
Afbeelding
Turkse tortel
SNUIT

HOUTDUIF

De houtduif is de grootste duif van ons land. Met zijn opvallende witte halsvlek en herkenbare "roekoe-roekoe"-roep is hij een veelgeziene gast in tuinen, bossen en parken. Houtduiven hebben krachtige vleugels waarmee ze grote afstanden kunnen vliegen. Je kunt ze het hele jaar door in België zien.

HOUTDUIF TAAL

Een houtduif heeft een "roekoe-roekoe"-roep.

Audio file
Beluister hier
Afbeelding
Houtduif - Luc Meert
Luc Meert
Afbeelding
Turkse tortel - waarnemingen.be - Leo Janssen
waarnemingen.be - Leo Janssen

TURKSE TORTEL

De Turkse tortel is een elegante, lichtgekleurde duif die je meteen herkent aan het zwarte 'halssnoer' in zijn nek. Je vindt deze vogel vaak in dorpen, steden, parken, en speeltuinen. Deze vogel is niet alleen trouw aan zijn favoriete plekken, maar ook aan zijn partner: tortels blijven vaak levenslang samen. Hun nestjes lijken misschien eenvoudig, maar ze zijn stevig genoeg om meerdere broedsels per jaar groot te brengen. Je kunt de Turkse tortel het hele jaar door spotten, en je zal hem goed herkennen aan zijn zachte, herhaalde "koe-koe-koe"-roep.

TURKSE TORTEL TAAL

Een Turkse tortel heeft een "koe-koe-koe"-roep.

Audio file
Beluister hier
Audio file
Beluister hier

WIST JE DAT...?

Afbeelding
Wonderweetjes: Houtduif
SNUIT
Afbeelding
Wonderweetjes: Turkse Tortel
SNUIT

WIE EET WAT

Afbeelding
Houtduif eten
SNUIT

HOUTDUIF

De houtduif eet in de lente vooral knoppen en jonge plantjes. Na de zomer eten ze graag wat de boer op het veld heeft achter gelaten, zoals maïs en graan. Ze eten ook eikels en beukennootjes. In de winter kiezen ze voor bessen van klimop en de wortels van planten.

Afbeelding
Turkse tortel eten
SNUIT

TURKSE TORTEL

De Turkse tortel eet vooral granen en zaden. Soms ook rupsen, torren en kleine vruchten.

WAT KAN JIJ DOEN

Houtduiven eten graag zaden en zoeken hun eten meestal op de grond. Als je in de winter wat granen, maïs of erwten strooit, komen ze graag langs. Maar pas op: als je dicht bij een bos of landbouwgebied woont, kunnen er wel tientallen tegelijk komen eten! Eigenlijk hebben houtduiven weinig hulp nodig, want op boerderijen vinden ze al heel veel voedsel. 

De Turkse tortel komt graag naar een voederplek om te smullen van gemengd zaad, gebroken maïs en granen. Ze eten liever vanaf de grond dan op een voedertafel. Wil je ze lokken? Strooi dan wat lekkers op een open plekje.

Meer voedertips om de vogels te helpen, ontdek je hier.

HET GROTE VOGELWEEKEND

Je kan ook de wetenschap helpen door mee vogels te tellen tijdens het laatste weekend van januari. Zo ontdekken we waar welke vogels voorkomen in Vlaanderen. En kunnen we de vogels nog beter beschermen. Iedereen kan meedoen! Tel jij ook een kwartiertje mee tijdens Het Grote Vogelweekend

JA, IK TEL MEE

Je kan ook op school meetellen tijdens de Vogeltelweek voor Scholen. Dan tel je samen met je klas een kwartiertje de vogels op je speelplaats. 

Afbeelding
Het Grote Vogelweeken
NP

VOGELLESSEN

Benieuwd naar de andere vogels in de top 10 van meest getelde vogels in de tuinen? Ontdek onze andere vogellessen en word een echte ornitholoog (dat is het moeilijke woord voor vogelkenner). Fwiet fwiet, op naar de volgende.