Groentje maakt nuttig gebruik van stapsteen
In 2010 werd in Doeveren al zo’n 3 ha heide hersteld. Een van de kensoorten van de heide is de dagvlinder het groentje. In 2017 wist deze soort het nieuw aangelegde heidegebied te koloniseren vanuit populaties in Vloethemveld of Bulskampveld. Het groentje houdt nu reeds enkele jaren stand. In 2024 werd er nog een zone ingericht voor de ontwikkeling van 1 ha extra heide. Dit zal de afstand met de populatie groentje in Bulskampveld verder verkleinen. Dat is belangrijk want de populatie in Doeveren is nog steeds heel klein en kan door 1 slecht jaar opnieuw verdwijnen. Samen met het groentje zijn nog een hele resem andere soorten die voordeel halen uit de aanleg van extra heide-stapstenen.
Van akker naar heide
De nieuwe heide-stapsteen werd aangelegd op een voormalige akker die half-ingesloten ligt in een 100 ha groot boscomplex. Er werd een reliëfrijke depressie uitgegraven waarbij een groot deel van de nutriëntenrijke toplaag mee werd verwijderd. De vrijgekomen grond werd gebruikt om aan de andere uiterste zijde van het terrein een ophoging te maken die deze winter nog bebost zal worden. In de afgegraven zone zal ingezet worden op de ontwikkeling van droge en vochtige heide. Omdat we weinig of geen kieming verwachten van planten uit de zaadbank, is er maaisel opgebracht vanuit naburige heidegebieden.
Nieuw heidegebied ook goed voor waterbuffering
Het nieuw aangelegde gebied biedt niet alleen een meerwaarde voor de biodiversiteit, maar heeft ook een waterbufferende functie. In de uitgegraven depressie zal in de toekomst tot zo’n 5000 m³ water opgevangen kunnen worden. Door meer water op te vangen in het natuurgebied stroomt er minder water naar de aanpalende grachten. Zo zetten we telkens opnieuw een stap in het beter vrijwaren van stroomafwaarts gelegen landbouw- en woongebieden van toekomstige overstromingen.
Deze werken werden uitgevoerd met financiële steun van de Vlaamse overheid binnen de projectsubsidie natuur.
Tekst: Matthias Strubbe (Natuurpunt Beheer)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief