Afbeelding
Natuurgids op stap
Karel Dekyvere

Mijlpaal gehaald: Natuuracademie diende een nieuw beleidsplan in (periode 2026-2030)

19 dec 2024
Categorieën
Algemeen

We did it!  Natuuracademie heeft een nieuw beleidsplan (2026-2030) ingediend bij het Departement Cultuur. Er is het voorbije jaar keihard aan gewerkt door vele collega’s en vrijwilligers.

Onze missie blijft hetzelfde: Natuuracademie wil mens en natuur verbinden. Maar onze acties zijn geëvolueerd: wat goed werkt doen we voort, wat beter kan pakken we aan. En waar vernieuwing mogelijk is geven we ruimte voor experiment. De komende jaren willen we onder andere meer lezingen geven over actuele onderwerpen, een toffe podcast maken, en ons Open Netwerk en onze werkgroepen met vrijwilligers versterken. Blijf ons vooral volgen en kom zeker naar één (of meer ;)) van onze activiteiten!

Onze werking in het kort

Jaarlijks organiseert Natuuracademie 1.200 programma’s, goed voor 7.500 vormingsuren en 25.000 deelnemers. Ons aanbod bestaat uit een gevarieerd en kwaliteitsvol palet van cursussen, lezingen en workshops over natuur. Daarnaast bieden we ondersteuning op maat aan ongeveer 15 trajecten gericht op natuur en natuurinclusieve oplossingen. We bereiken een breed en divers publiek via verrassende ontmoetingen, zowel online als in natuurleerhuizen, en zijn actief in 50% van de gemeenten in Vlaanderen en Brussel. 
Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de inzet van 500 vrijwilligers, 25 personeelsleden en ongeveer 400 partners. 205 van die partners zijn verbonden in ons Open Netwerk. Dit netwerk omvat de educatieve coördinatoren van de Natuurpunt-afdelingen en vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties buiten Natuurpunt die actief zijn rond natuur- en milieueducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling. Deze organisaties kunnen een stemgerechtigde afvaardigen voor de AV. 

Onze missie

Afbeelding
Missie natuuracademie
Natuuracademie

Waar zetten we op in?

Uit een grondige analyse van de maatschappij, maar ook een zelfevaluatie en bevragingen van deelnemers, vrijwilligers en samenwerkingspartners destilleerden we uitdagingen die we als organisatie willen aangaan om een verschil te maken in de wereld. 

Onze vijf beleidskeuzes zijn als volgt:

  • We versterken het laagdrempelige aanbod aan ontmoetingen rond natuurbeleving en gebruiken vernieuwende thema’s en leermethoden om nieuwe doelgroepen te bereiken en groei, zelfontplooiing en natuurverbinding te bevorderen.
  • We investeren in de kennis, vaardigheden en expertise van deelnemers en vrijwilligers over biodiversiteit, natuur en klimaat via diverse activiteiten en cursussen.
  • We benutten de kracht van vrijwilligers en burgerinitiatieven maximaal.
  • We bevorderen maatschappelijke verbinding, samen leren en ontmoeting, met natuur als bindmiddel. We verbinden nieuwe vrijwilligers en burgerinitiatieven in ons (open) netwerk en leggen verbindingen met partners en de bredere natuurbeweging.
  • We zetten actief in op diversiteit binnen het vrijwilligersbestand, bestuur en medewerkers. We ontwikkelen programma’s die gericht zijn op inclusie, met speciale aandacht voor minderheidsgroepen. 
Afbeelding
natuurgidscursus

Onze strategische doelstellingen

  • We (her)verbinden mensen en natuur: een breed en divers publiek ontmoet de natuur, raakt er zo door verwonderd en geënthousiasmeerd en voelt een connectie. We doen dit door educatieve bijdragen in de media, organiseren van verrassende ontmoetingen, educatieve activiteiten bij niet natuur-organisaties te organiseren. 
  • We verdiepen deze verbinding: geïnteresseerde deelnemers vinden de nodige kennis, vaardigheden en inzichten om de natuur te begrijpen, zich betrokken te voelen en er zorgzaam mee om te springen. Dit doen we door eenmalig en langdurig educatief aanbod en train the trainer-opleidingen.
  • We verbreden deze verbinding: diverse burgers en burgerinitiatieven creëren gedeelde oplossingen voor een meer natuurinclusieve, duurzame en sociale samenleving. Dit doen we door deelnemers te laten proeven van leven in harmonie met de natuur, korte en langlopende burgerinitiatieven rond natuurinclusieve acties;
  • We verbinden in een netwerk: deelnemers, vrijwilligers en partners zijn verbonden in een lerend netwerk en staan sterker in een gedeelde cultuur van waardering en zorg voor de natuur. Dit doen we door een warm nest te creëren, van deelnemers deelhebbers maken en een lerend open netwerk te creëren.
  • Transversale doelstelling diversiteit en inclusie: We zetten in op het betrekken van minderheidsgroepen en willen tegelijk een inclusieve vereniging zijn waar mensen in al hun diversiteit zich thuis voelen, gezien en gehoord worden. 
Afbeelding
spiraalvlechten

Waarover?

Natuuracademie kiest voor twee hoofdthema’s van waaruit we al onze activiteiten organiseren. Hiernaast kiezen we voor enkele subthema’s die in delen van onze werking naar voren komen. 

Twee hoofdthema’s
We vullen het concept natuur bewust breed en laagdrempelig in, breder dan bijvoorbeeld onze Natuurpuntkoepel, die nog vaak enkel focust op bedreigde natuur. Een stoepplant, een stadsboom of pluknatuur zijn voor ons ook aanknopingspunten om natuurverwondering op te wekken en de verbinding aan te gaan. Daarnaast zijn we ons zeer bewust van onze Westerse kijk op natuur, die de mens vaak buiten de natuur plaatst, terwijl die in andere culturen vaak meer verbonden zijn. Hier kan veel uit geleerd en meegenomen worden, zoals we ook hebben gemerkt in onze vorige beleidsperiode.
De negatieve perceptie rond natuur willen we beter counteren door in te zoomen op de vele voordelen (of ecosysteemdiensten) die de natuur biedt. Dit kan een (deel van de) oplossing bieden voor tal van grote maar ook lokale maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, leefbare steden, een gezonde bodem, zingeving of onze mentale en fysieke gezondheid. 

Drie subthema’s
Vanuit die brede invulling van natuur zoeken we aansluiting bij drie subthema’s, om zo nieuwe doelgroepen aan te spreken en nieuwe initiatieven te zien ontstaan:

  • De positieve impact van natuur op ons welzijn en onze gezondheid.
  • Het belang van ruimte voor natuur en dus het behoud van de open ruimte en de rol van natuur in steden.
  • De waarde van natuur, als inspiratiebron en verbinding tussen mens en landschap, voor cultuur en erfgoed.
Afbeelding
vogelaars op stap

Voor wie?

Iedereen, ongeacht achtergrond, kan een natuurliefhebber zijn. Natuuracademie stimuleert mensen om hun passieve of impliciete interesse in de natuur om te zetten in een actieve, bewuste betrokkenheid. We zetten in op het brede publiek, mensen met natuurinteresse, (potentiële) vrijwilligers en deelhebbers en gebonden vrijwilligers. Daarnaast gaat er speciale aandacht naar specifieke doelgroepen. Hier kiezen we voor jongvolwassenen en mensen in stedelijke of kwetsbare situaties, met een beperking of een migratieachtergrond. We kiezen voor het principe: Doelgroepgericht waar nodig, inclusief waar mogelijk.

Afbeelding
Leren kijken naar natuur

Wil je het hele beleidsplan lezen?