Afbeelding
Zeearend
Zeearend - Marnix Vyncke

Dit was 2024 voor Natuurpunt en de natuur

30 dec 2024
Categorieën
Algemeen

Maandoverzicht

2024

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

JANUARI

Ruimte voor water

De Denderstreek staat - opnieuw - blank. De terugkerende wateroverlast bewijst dat water meer ruimte moet krijgen in de Dendervallei. Meer natte natuur of ‘wetlands’ kunnen daarvoor zorgen: ze vormen een uitstekende klimaatbuffer die ons beschermt tegen overstromingen en droogte. Natuurpunt lanceert haar Wetlandplan waarmee het tegen 2027 bijna 1500 hectare natuur wil herstellen in Vlaanderen.

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

FEBRUARI

Boerenprotest oogst boerenbedrog

In Europa laaien hevige boerenprotesten op. Boze landbouwers bezetten Brussel met tractoren. In plaats van de problemen in de landbouwsector ten gronde aan te pakken, schuiven populistische politici de natuur naar voren als zondebok. Zo zetten ze boer en natuur onterecht tegen elkaar op. Opgejaagd door slechte peilingen neemt de Vlaamse regering een rits ondoordachte maatregelen: het zijn stappen achteruit in de duurzame transitie die broodnodig is. 

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

MAART

Vlaanderen verhardt

Elk jaar wordt in Vlaanderen een totale oppervlakte verhard ter grootte van een stad als Mechelen. Tussen 2013 en 2021 kwam er maar liefst 15.000 hectare verharding bij, of gemiddeld meer dan vijf hectare per dag. Dat zijn de harde cijfers uit het ‘Betonrapport 2024’ van Breekijzer en Natuurpunt. De opdracht is helder: tot 2050 moet per Vlaming jaarlijks 1m² netto worden onthard. 

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

APRIL

Geboorte Gloria en Guido

Een primeur voor ons land: in natuurgebied De Blankaart krijgt zeearendenkoppel Paul en Betty twee jongen. Het publiek kiest de namen voor de kuikens: ‘Gloria’ verwijst naar het glorierijke moment voor De Blankaart en ‘Guido’ is de naam van de huidige conservator Guido Vandenbroucke. Maaike Cafmeyer en Wim Willaert zijn de trotse meter en peter van Gloria en Guido. 

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

MEI

Natuurherstel werkt en brengt ook op 

Elke euro geïnvesteerd in natuurherstel levert er acht op. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in opdracht van WWF en Natuurpunt. VITO becijferde dit voor natuurgebied Demerbroeken in Vlaams-Brabant. De voordelen voor de natuur spreken voor zich. Maar de geïnvesteerde euro’s genereren ook winst voor de maatschappij: meer recreatie, minder gezondheidskosten en betere bescherming tegen overstromingen.

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

JUNI

Natuur in het hart van het beleid

Natuurpunt geeft de natuur een stem in de verkiezingsstrijd. We inspireren de politieke partijen met concrete ideeën en informeren de natuurliefhebbers met een handig kieskompas. Wat de nationale verkiezingen van 9 juni zullen betekenen voor de natuur is onzeker, maar op 17 juni is er wel een doorbraak: Europa keurt de Natuurherstelwet finaal goed. De wet legt de lidstaten zo bindende doelen op om de natuur te herstellen. Vlaanderen moet nu een plan van aanpak indienen om die doelen te halen tegen 2030.

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

JULI

Niet meppen, wel appen

Tijdens de Insectenzomer vangen bijna 40.000 waarnemers 1,5 miljoen insecten digitaal met de app ObsIdentify. Indrukwekkende cijfers, maar toch zit er een angeltje aan: er vlogen deze zomer opmerkelijk minder hommels, vlinders en zweefvliegen rond. Alarmerende signalen, want als zelfs de meest algemene soorten verdwijnen, dan is de basiskwaliteit van onze natuur er slecht aan toe.

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

AUGUSTUS

Gloednieuw Natuur.huis 

Natuurgebied De Kevie in Tongeren heeft voortaan een eigen Natuur.huis: een gloednieuw onthaalcentrum waar je iets kan drinken, informatie vindt over wandelingen en waar scholen terechtkunnen om bij te leren over de natuur. De vele vrijwilligers die het Natuur.huis uitbaten, ontvangen je met open armen. Dit natuureducatief bezoekerscentrum kwam tot stand dankzij de Stad Tongeren en de financiële ondersteuning van LSM.

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

SEPTEMBER

25 jaar NLZ

Natuur- en Landschapszorg (NLZ) blaast 25 kaarsjes uit. NLZ is het maatwerkbedrijf van Natuurpunt en geeft nieuwe kansen aan mensen die vaak uit de boot vallen in het reguliere werkcircuit. Bij NLZ kunnen ze als natuurarbeider hun talenten ontdekken, werkervaring opdoen en gespecialiseerde vaardigheden aanleren. Om 25 jaar NLZ te vieren, namen 350 natuurarbeiders en hun begeleiders het tegen elkaar op tijdens een potje Highland Games in Landschap De Liereman (Oud-Turnhout).

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

OKTOBER

Overleven in de natuur

Het Groot Bushcraftweekend van Natuuracademie raakt in een mum van tijd uitverkocht. De 800 deelnemers komen begin oktober samen in het Meerdaalwoud in Sint-Joris-Weert, om er een heel weekend te leven in, van en met de natuur. Groot en klein delen er kennis en vaardigheden en ontdekken de helende en stressverlagende werking die de natuur op ons lichaam en welzijn heeft. 

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

NOVEMBER

Bomen planten

Als de natuur zich klaarmaakt voor de winter, schieten Natuurpunters uit de startblokken om massaal bomen te gaan planten. Gelukkig krijgen ze daarbij heel wat hulp van buurtbewoners en bedrijven. Dit plantseizoen wordt er in totaal 120 hectare bebost. Dat zijn ongeveer 200.000 boompjes die de grond in gaan. Nog tot en met maart zijn er plantacties over heel Vlaanderen. Kom jij ook helpen? Kijk op bosvooriedereen.be

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

DECEMBER

Tien miljoen waarnemingen

De website waarnemingen.be kan op 11 december de 10 miljoenste waarneming van 2024 registreren. Kris Ost uit Ranst ziet een sperwer in haar tuin en kan een foto maken die ze via de app ObsIdentify invoert. Waarnemingen.be is met meer dan 80 miljoen waarnemingen de grootste live-natuurdatabank van het land. Het aantal waarnemingen is sinds de start van de website elk jaar toegenomen. Van 430.000 waarnemingen in 2008 over 5 miljoen in 2019 tot meer dan 10 miljoen waarnemingen nu.

Afbeelding
Jaaroverzicht 2024

Wil jij iets doen voor de natuur in 2025? 

Hou jij van onze natuur? Voor 38 euro help je ons haar een jaarlang beschermen en versterken. Als lid van Natuurpunt beleef je de natuur vanop de eerste rij. Je krijgt onze fiets- en wandelgids, ons seizoensmagazine Natuur. en een lidkaart die tal van voordelen biedt voor het hele gezin.

Ja, ik word lid van Natuurpunt