Welke acties kan je in de lente ondernemen om van je tuin een natuurgebied te maken? Plant bloemen in je gazon, leg een vijver aan, en hang nestkastjes! Download je gratis e-boek met onze praktische tips en ga aan de slag.
Op deze pagina
1. Hang nestkastjes op
Al in de vroege lente nemen heel wat vogels hun intrek in een nestkastje. Zorg dat je het kastje op tijd leeg en proper maakt en voorzie wat nestmateriaal in je tuin. Niet veel later geniet je mee van kleine vogeltjes!
2. Lentevoer voor je tuinvogels
In de lente zijn tuinvogels druk in de weer met het bouwen van hun nest en zoeken ze natuurlijk voedsel voor de jongen. Enkel de ouders genieten nu van je strooivoer. Het voedsel moet nu meer kalk en eiwit bevatten, bijvoorbeeld meelwormen of fijngestampte eierschalen. Vetbollen en pinda’s bied je nu beter niet meer aan.
3. Maak een composthoop
Maar liefst een derde van je afval kan omgetoverd worden in krachtvoer voor je tuin. Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan. Voor vogels en egels is je composthoop een ‘all you can eat’-buffet en het best van al, een compostbak geeft geen nare geurtjes. Start in het voorjaar, de zomer of de herfst.
4. Maak je tuin vlindervriendelijk
Denk nu al aan de vlinders die in de zomer in je tuin zullen rondfladderen! Plant waardplanten en laat brandnetels staan.
5. Hang je bijenhotel op
Denk ook aan de bijtjes en hang je bijenhotel op een zonnige plaats. Onthoud dat je bijenhotel géén onderhoud vergt en dat je het dus niet moet proper maken voor je het weer ophangt in je tuin.
6. Plant je tuin vol bloemen
Een tuin vol bloemen Ontdek hoe je kwistig kan omgaan met eenjarigen en meerjarigen, en hoe je zelfs in je gazon bloemen kan verwerken.
7. Leg een blotevoetenpad aan
Het hele jaar door kan je in je tuin een blotevoetenpad aanleggen. Zo’n uniek blotenvoetenpad laat bovendien ook regenwater doordringen in de bodem en biedt schuilplaats aan tientallen diersoorten.
8. Leg een ecologische tuinvijver aan
Niets zo zalig om aan de rand van je eigen tuinvijver uit te rusten. Een tuinvijver hoeft niet groot te zijn. Met een minivijver creëer je al extra leven in je tuin waar iedereen van geniet. Geen tijd of plaats voor een vijvertje? Vang dan regenwater op in een regenton en gebruik het om de planten in je tuin te bewateren.
9. Start een moestuintje
Een moestuin zonder beestjes is een illusie. Hoe meer soorten je echter aantrekt in je groentetuin, hoe beter het evenwicht en hoe minder kans dat grote plagen grote schade veroorzaken aan je gewassen.
10. Maak je gazon waardevol
Heel wat Belgen houden van hun gazon. Helaas heeft en klassiek gazon nauwelijks natuurwaarde. Wil je meer leven in je gazon? Met een paar eenvoudige ingrepen kan je van jouw gazon een stukje tuin vol leven maken.
11. Bouw je bonentipi
Vind jij een wilgenhut ook zo romantisch, maar mis je de plaats om zelf eentje te bouwen? Bouw dan deze lente een bonentipi en creëer tegen de zomer het perfecte plekje voor jezelf!
12. Leg een groendak aan
Geraak je niet uitgekeken op je tuin? Til je groene vingers naar een hoger niveau en leg een groendak aan. De voordelen voor jou en de natuur zijn legio.
13. Neem je tuin eens onder handen
Wil je eerst de basis goed onderhanden nemen? Start dan met onze vijf vuistregels voor een gezonde tuin. Vul daarna aan met extra acties en elementen om er een echt natuurgebied te maken!
Gratis gids voor een tuin vol leven
Een leuke gids boordevol praktische en haalbare tips om je tuin om te toveren tot een mini natuurgebied waar het voor heel veel dieren en voor jezelf heerlijk vertoeven is.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief