Stiemerbeekvallei

Provincie Limburg

Wandelen in Stiemerbeekvallei

De Stiemerbeekvallei is één van de trekpleisters van Limburg. De natuurwaarde van deze beekvallei is erg hoog.

  • Dit gebied is het hele jaar door vrij toegankelijk voor het publiek.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

Groene wandeling

wandelpad
4.28km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
12.84km
Gemiddeld 190 minuten wandeltijd

Startpunten

Stiemerbeekvallei Genk

André Dumontlaan 67
Genk
België

Zien en doen

Wil je de Stiemerbeekvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Pierre (089/361108 of 0487/45 96 23).

Dieren en planten

Langs de Stiemerbeek zijn er moerassige ruigten, met een grote rijkdom aan kruiden. Opvallende soorten, zoals wederik, kattenstaart en kale jonker, geven in de lente en in de zomer steeds weer kleur aan het moeras. De ruigten zijn vooral in de zomer een paradijs voor allerhande soorten insecten die op de kruiden een rijk gedekte tafel vinden. De zweefvliegen en de boktorren vallen op wanneer zij nectar gaan halen op de schermen van de berenklauw en de engelwortel. Verder zijn er nog heel wat interessante soorten vlinders, libellen, lieveheersbeestjes en amfibieën te vinden.

Over dit gebied

De Stiemerbeekvallei is een natuurgebied ten noorden van Genk, deels gelegen binnen de bebouwing van Genk en Waterschei. De Stiemerbeek stroomt langs de rand van het Kempens Plateau en is daar tamelijk diep ingesneden. In de glooiende oevers zijn bronnetjes te vinden. Hoewel de beek is rechtgetrokken, vertegenwoordigen de percelen langs de beek hoge natuurwaarden. De Stiemerbeekvallei vormt een verbindende schakel tussen de Bosbeek en het natuurgebied De Maten.

Wat doet Natuurpunt

De Stiemerbeekvallei zal van aan het Thor Park tot in natuurgebied De Maten beter toegankelijk gemaakt worden voor fietsers en voetgangers. De stad Genk laat daarvoor een masterplan uitwerken. Er wordt nagegaan hoe de vallei beter kan verweven worden met de stad. Bedoeling is dat er een groen-blauwe ader doorheen Genk gecreëerd wordt: een verbindingsnetwerk voor voetgangers en fietsers.

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water